Ma a sörrel való főzés reneszánszát éli. Sütéshez, pároláshoz akár egy leves elkészítéséhez használható. Pikáns ízek varázsolhatók akár barna, vagy világos fajtákkal.

RECEPTEK
 

SÖRTÉSZTA

Hozzávalók: 200 g liszt, 1/8 l lager sör, 2 tojás, cukor, só.

Elkészítése: Szinte ugyanaz, mint a palacsintatészta, csak a sör átveszi a szóda helyét. Kettéválasztjuk a tojást, sárgájára és fehérjére. Összedolgozzuk a sört, a lisztet és a tojássárgáját tésztává. Hozzáadunk egy csipetnyi sót és cukrot. Ha a tészta elérte a megfelelő állagot, néhány percig pihenni hagyjuk. Ezalatt habbá verjük a tojásfehérjét, amit aztán óvatosan hozzáteszünk. Most már szabad utat adhatunk képzelőerőnknek a tészta elkészítését illetően. Vele körítve rendkívül ízletes a gomba, az éti csiga, a kisebb rákok, a halféle, a padlizsán- vagy cukkiniszelet: egyszerűen föleresztjük őket a sörtésztával, és forró zsírban aranysárgára sütjük. Legjobb ugyanazzal a sörrel felszolgálva, amellyel a sörtészta készült.

 

BAJOR SÖRLEVES

Hozzávalók: 1 l lager sör, 3 evőkanál víz, 2 tojássárgája, 3 rész liszt, 2 rész zsemlemorzsa, 1/2 citrom, 3 darab barna kockacukor, 1 fahéjrúd, 1 szegfűszeg, egy csipetnyi só, egy csipetnyi bors.

Elkészítése: Megmossuk az egész citromokat,
és egy csészében erőteljesen összetörjük a kockacukrot. Edénybe tesszük a sört, a cukrot, a fűszereket és felfőzzük. A lángot kisebbre vesszük, keverés közben lisztet, zsemlemorzsát és vizet adagolunk hozzá. Most a lángot ismét erősebbre vesszük, addig kevergetjük a levest, míg sűrű nem lesz. Végül hozzáadunk egy kevés citromlét. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről és átöntjük a levest egy szitán. Habverővel hozzákeverjük a tojássárgáját, és máris felszolgálhatjuk a levest.

 

RÁNTOTT HAGYMAKARIKÁK

Hozzávalók: 70 dkg nagy vöröshagymafej, 2 tojás, 10 dkg liszt, 10 dkg zsemle-morzsa, olaj, só, törött bors.
A mártáshoz: 2 dl majonéz, 1 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezse-lyemzöld.

Elkészítése: A vöröshagymákat meghámozzuk, és ujjnyi vastag karikákra vágjuk. A tojásokat felverjük, és sóval, borssal ízesítjük. A hagymakarikákat először lisztbe mártjuk, majd az ízesített tojásban megforgatjuk, végül a zsemlemorzsába hempergetjük. Bő, forró olajban szép pirosra megsütjük mindkét oldalát. Amíg a hagyma sül, a majonézt a tejföllel simára keverjük, hozzáadjuk a megtisztított és fokhagymaprésen átnyomott vöröshagymát, valamint kevés sót és törött borsot. Tálaláskor ki-ki belemártogatja hagymakarikáját a sűrű mártásba.

 

SAJTOS RUDAS SÖRKORCSOLYA

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 doboz tejföl, 1 margarin, 1 evőkanál só, 1 egész tojás, 1 Pannónia köményes reszelt sajt.

Elkészítése: A lisztet a margarinnal, sóval, tejföllel és az egész tojással összegyúrjuk. Az így kapott masszát egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap a tésztát kinyújtjuk kb. 1 cm vastagságura, megkenjük tojással és megszórjuk a reszelt sajttal s felvágjuk tetszés szerint. Forró sütőben, de alacsony hőmérsékleten inkább szárítjuk, mint sütjük.